Istoric Videochat:

Videochat-ul este o forma de comunicare, platita sau gratuita, între doua persoane, de regula prin intermediul unui webcam conectat la un computer. În ce priveste varianta platita a videochat-ului, actiunea se desfasoara între client si un model de videochat sau un operator (în functie de natura discutiei). La rândul sau videochat-ul platit poate fi de mai multe feluri:

Cu continut ADULT; în care modelele si clientii pot discuta intr-un cadru privat, discutii care pot fi insotite de nuditate.
Cu continut NON-ADULT; prezentarea oricarui fel de material explicit sexual este strict interzisa.
Toate modelele trebuie sa fie mereu complet îmbracate si sa se rezume la servicii platite de informatii, training-uri în diferite discipline, precum si servicii de consiliere pe diverse teme: calatorii, ezoteric, sau in gasirea sufletului pereche.
Aceasta activitate a luat fiinta in 1996 odata cu lansarea siteului iFriends - primul in aceasta industrie.
In Romania aceasta activitate a inceput sa fie practicata in jurul anunul 1998 in conditii dificile (calculatoarele erau scumpe ... de internet nu mai spun ca era 600 de dolari cel mai ieftin abonament).
Odata cu accesibilitatea romanilor la internet si la cumpararea de calculatoare personale, aceasta activitatea a luat o amploare mult mai mare, cu o mare "explozie" in 2004-2005.
Desigur, orice afacere de succes este intotdeauna copiata. Asa s-a intamplat si cu modelul iFriends, in momentul de fata fiind sute sau poate chiar mii de situri de video-chat, fiecare cu calitati sau defecte specifice, cu servicii standard sau diversificate, unele dintre ele cu mii de fete online, altele cu sute de fete online, iar altele cu doar cateva zeci. Inevitabil, exista si situri aparute ca ciupercile dupa ploaie si pe care nu este nici un model online sau sunt doar cateva.
In aceasta industrie a video-chatului sunt mai multe parti implicate:

-siteul de video-chat
-procesatorii de carduri (sau dupa caz operatorii telefonici)
-webmasterii
-modele si (sau) studiouri
-alte parti implicate in mod direct sau indirect (provideri hosting / servere, internet si asa mai departe)

Termeni utilizati des in activitate de VIDEOCHAT:

• chathost (gazda chat-ului), model (model), performer(artist), model videochat, operator video-chat, exhibitionist - sunt termenii asociati meseriei de chathost
• screen name, stage name (nume de scena), nickname (porecla), user name(nume de utilizator) termeni asociati numelui cu care artistul(chathost-ul) intra in scena (se conecteaza in direct)
• site de videochat - este produsul unei companii prin care se faciliteaza discutii in direct intre doua categorii generale de persoane:

• members (Membrii siteului) - persoanele care platesc pentru serviciile respectivului site
• models, chathost-ii  (Artistii siteului) - persoanele care colaboreaza cu siteul respectiv in urma unui contract. Prin contract artistul trebuie sa respecte 100% regulile si conditiile siteului respectiv. Artistul este platit prin comision (comisionul variaza in functie de site intre 30% - 60%) la fiecare show care il sustine cu un membru platitor.
• performer software ( program de calculator ptr. artist) - reprezinta aplicatia PC, prin care artistul se conecteaza in direct la siteul de videochat, si prin intermediul caruia artistul isi desfasoara activitatea.
Fiecare site ofera artistului softul necesar pentru a-si desfasura activitatea.
• free chat (chat gratuit) - este o sectiune a siteului de videochat, in care artistul comunica gratuit cu membrii, in scopul de a te face cunoscut, de a atrage noi clienti. In free chat intotdeauna nuditatea este interzisa (cu exceptia unor sisteme, unde, in anumite conditii predefinite se accepta topless)
• private chat (chat privat) - este sectiunea siteului de videochat unde artistul este platit pentru activitatea sa.
• nude chat (chat nud, gang chat, member chat) - este o sectiune in care de obicei artistul trebuie sa fie nud dinaintea logarii in aceasta sectiune. Numai clientii platitori pot accesa aceasta sectiune, si este intalnita in special in siteurile cu free chat. De obicei nude chatul costa mai putin decat private chatul, dar pot intra mai multi clienti.